Święto Pieczonego Ziemniaka lub też Dzień Kartofla to zabawny dzień, który obchodzony jest w wielu polskich szkołach. Jego nazwa wywodzi się od jesiennej potrawy. Jest to sposób przywitania jesieni, który w ostatnich latach stał się niezwykle popularny. I w naszej szkole taki dzień miał miejsce 28 października.
W godzinach porannych wszyscy uczniowie z naszej szkoły wraz z wychowawcami udali się do pobliskiej altany, gdzie mogli upiec sobie na ognisku kiełbaski a w popiele swoje ziemniaczki.
A czy wiecie, że…
ziemniak to niedoceniany produkt z witaminą C, potasem i błonnikiem – przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Jest uznawany za najtańsze i najbardziej powszechne źródło witaminy C w diecie Polaka. W Europie ziemniak pojawił się jako roślina ozdobna w II połowie XVI wieku za sprawą Hiszpanów, pochodzi z Ameryki Południowej. Jednak w kuchni zaczęto wykorzystywać ziemniaki dopiero ok. 150 lat później. Z czasem uprawa rozpowszechniła się, a bulwy tej rośliny stały podstawowym pożywieniem.