18 października na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Wspomniane święto jest doskonałą okazją do tego, aby przypomnieć o roli warzyw i owoców w naszej diecie. Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Możemy je jeść w wielu formach – na surowo, gotowane, w formie soków, przetworów. Korzyści z ich spożywania są ogromne. Są bogate w wartości odżywcze, to podstawowe źródło witamin i składników mineralnych. Wzmacniają funkcjonowanie organizmu. Codzienne spożywanie kolorowych warzyw i owoców w różnych postaciach zapewnia harmonijny rozwój i funkcjonowanie organizmu dzieci. W naszej szkole pamiętaliśmy o tym dniu i uczniowie na drugie śniadanie przynieśli smaczne i zdrowe owoce i warzywa a uczniowie klasy V na lekcji techniki przygotowali smaczne owocowe i warzywne przekąski i sałatki.